Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Ασυνείδητοι εστιάτορες μας σερβίρουν επικίνδυνα πιάτα

Ο εφιάλτης που ζήσαμε με το νοθευμένο ηλιέλαιο, φέρνει στην επιφάνεια και τους διατροφικούς κινδύνους από τα ύποπτης ποιότητας λάδια σε ταβέρνες και εστιατόρια. Ορισμένοι ασυνείδητοι επαγγελματίες χρησιμοποιούν για λόγους οικονομίας το ίδιο λάδι πολλές φορές, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Ακόμη και συνάδελφοί τους καταγγέλλουν, ότι κάποιοι κακοί επαγγελματίες χρησιμοποιούν και ξαναχρησιμοποιούν το ίδιο λάδι για εβδομάδες, ενώ θέλει πέταμα μέρα παρά μέρα.

Φθηνό και ανθεκτικό στο τηγάνισμα, το ηλιέλαιο χρησιμοποιείται συνεχώς στις κουζίνες εστιατορίων και fast food. Όταν αφρίζει ή αλλάζει χρώμα, είναι για πέταμα. Ακόμα και ο υποψιασμένος καταναλωτής όμως, πρώτα θα το φάει και μετά θα το καταλάβει. Η τιμή του ηλιελαίου έφθασε από τα 7 στα 17 ευρώ το 5λιτρο σε 2 χρόνια. Υπάρχουν όμως επαγγελματίες που χρησιμοποιούν λάδια ακόμα και με 7 ευρώ. Ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Εστιατορίων Γιάννης Τσάκος καταγγέλλει μάλιστα, ότι εταιρείες ανακύκλωσης αγοράζουν τα καμένα λάδια των εστιατορίων και τα ξαναδιαθέτουν στην αγορά για τηγάνισμα. Εταιρείες που ραφινάρουν και μεταποιούν τα καμένα λάδια, προσφέρουν στους εστιάτορες ακόμα και 10 ευρώ για 100 λίτρα. Η ποιότητα των καμένων λαδιών από τα εστιατόρια είναι τόσο χαμηλή, που χρησιμοποιούνται συνήθως για την παρασκευή βιοκαυσίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: