Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Μία υπόθεση ιντερνετικής εξαπάτησης,

που κατέληξε σε αυτοκτονία, θέτει σε κίνδυνο την ανωνυμία των χρηστών του διαδικτύου!

Η Lori Drew αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης 20 ετών, εξαιτίας ενός ψεύτικου προφίλ που δημιούργησε στο MySpace, με το οποίο εξαπάτησε την δεκατριάχρονη γειτόνισσα Megan Meier, δημιουργώντας μαζί της ψηφιακή σχέση. Η σχέση αυτή κατέληξε σε αυτοκτονία της 13χρονης, όταν η Drew σταμάτησε την επαφή και άρχισε να κοροϊδεύει την Meie,r η οποία τελικά βρέθηκε κρεμασμένη στο δωμάτιο της.

Η μακάβρια και τραγική αυτή ιστορία, έχει θέσει τις νομικές υπηρεσίες αλλά και διάφορες κοινωνικές οργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ όρισαν το ύψος των ποινών που θα εκτίσει η Drew αν τελικά κριθεί ένοχη. Από την άλλη, το Κέντρο Δημοκρατίας και Τεχνολογίας θεωρεί πως αν γίνει κάτι τέτοιο, θα αποτελέσει σημαντικό χτύπημα στην ανωνυμία και την ελευθερία που προσφέρει το διαδίκτυο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για επιπλέον αποφάσεις και θέσπιση νόμων.

Ο εκπρόσωπος του συγκεκριμένου κέντρου ανέφερε ότι οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί κρίνουν ένοχο ουσιαστικά, κάθε χρήστη, που θέλοντας να διαφυλάξει την ανωνυμία του, δημιουργεί έναν ψεύτικο λογαριασμό στο Google ή το Yahoo. Η κοινή γνώμη προς το παρόν φαίνεται να είναι διχασμένη και πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να γείρει από την μία ή την άλλη πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: