Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Τα καψατε τα βιβλια σας?

Έχει παρατηρηθεί ότι στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς πολλοί μαθητές προβαίνουν στην καταστροφή των βιβλίων τους (σκίσιμο, διασκορπισμός σελίδων, κάψιμο) στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Ένα τέτοιο "έθιμο" αντίκειται στο δημοκρατικό ιδεώδες, καθώς υποδηλώνει την έλλειψη ευαισθησίας για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και αποκαλύπτει την απουσία σεβασμού στο έντυπο λόγο και, εν γένει , στην πνευματική αξία που εμπεριέχουν τα βιβλία.
Επιπλέον, γίνεται σαφές ότι οι μαθητές δεν έχουν αντιληφθεί το δυσβάστακτο οικονομικό βάρος που αποτελεί η έκδοση των σχολικών εγχειριδίων, ετησίως, για τους φορολογούμενους γονείς τους. Παράλληλα, καθίσταται αισθητή η έλλειψη οικολογικής παιδείας και ευαισθησίας με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος , λόγω της κατασπάλησης φυσικών πόρων.
Άλλωστε, η πρόκληση φθορών στα σχολικά βιβλία υποβαθμίζει την αισθητική αντίληψη των μελών της σχολικής κοινότητας και αντιβαίνει στην πολιτιστική καλλιέργεια, που πρέπει να διέπει τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Δεδομένων των δυσάρεστων συνεπειών αυτού του φαινομένου, καλούνται οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων, με δική τους ευθύνη, να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές , για την ανάγκη επιστροφής των βιβλίων στα σχολεία, στο τέλος της φετινής χρονιάς 2007-2008. Τα επιστρεφόμενα βιβλία προορίζονται για ανακύκλωση προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα , τα οποία και θα διατεθούν στις σχολικές επιτροπές για τη βελτίωση των σχολικών υποδομών.
Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2008-2009 οι διευθυντες των σχολικών μενάδων καλούνται να ενημερώσουν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές για την εφαρμογή του συστήματος της επιστροφής και επαναχρησιμοποίησης των βιβλίων σε άριστη κατάσταση. Αναλυτικότερα, οι μαθητές οφείλουν να διατηρούν καθαρά τα σχολικά εγχειρίδια, τα οποία θα επιστραφούν με τη λήξη του σχολικού έτους και θα διανεμηθούν στους μαθητές που θα τους διαδεχθούν. Εξαιρούνται μόνο εκείνα τα σχολικά εγχειρίδια που προορίζονται για χρήση μεγαλύτερη του ενός έτους. (πχ βιβλία πληροφορικής, βιβλία αναφοράς και άλλα)
Με την εφαρμογή του συστήματος της επιστορφής βιβλίων θα γίνεται εξοικονόμηση χρημάτων ,αφού θα επαναχρησιμοποιούνται τα καθαρά αντίτυπα και θα ανακυκλώνονται τα φθαρμένα. Κατά αυτό τον τρόπο, θα αποφεύγεται η κατασπάληση χαρτιού, που είναι οικολογικά επιζήμια, και θα εμπεδώνεται ο σεβασμός των μαθητών στην πνευματική αξία των σχολικών βιβλίων, γεγονός που θα έχει άλλωστε τεράστια παιδαγωγική αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: